2013. április 22., hétfő

Hozzátáplálás 2: az ebéd kiváltása

A múlt héten kiváltottuk a második étkezést, az ebédet. A tápszer szilárd ételre való cseréje elég gyorsan ment, mindössze két nap alatt lezajlott. Köszönhető ez annak, hogy Erik jobban rajong az új ízekért, mint a tápszerért. Sőt, szerintem már egyenesen unja is azt.



Így, öt hónaposan még nem túl széles a paletta az adható főzelékfélék tekintetében, ezért most elsősorban a bébiételek segítségével ismertetem meg az új ízekkel. Másfelől még így áprilisban nem nagyon van a piacon vegyszermentes és hazai áru, a bébikajákban viszont jobban megbízom, mert azokat szigorú minőség ellenőrzésnek vetik alá, és maga a gyártási folyamat is sokkal szigorúbb, mint a felnőttek ételeinek előállítása esetén. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a bébiételek nagy része bio alapanyagból származik.

Az ebéd kiváltásával tovább nő a napi folyadékbevitel mennyisége is. A vizet most annyira nem értékeli, ezért megpróbálkoztam a bébiitalok adásával is. Persze csak módjával, hiszen ezek sajnos már tartalmaznak hozzáadott cukrot, ami felesleges és üres kalória. Vagy tisztán, vagy vízzel 1:1 arányban hígítva adom ezeket. Így kóstoltuk meg például a szőlőt is, aminek a szezonja még igencsak messze van.

Babavizeket a tápszer készítéséhez már régebben használunk. Kezdtük a Jana vízzel, aztán rájöttünk, hogy a Szentkirályi olcsóbb. Utóbbi egy és másfél literes kiszerelésben is kapható, összehasonlítottam az ásványi anyag tartalmát, és teljesen megegyezik. A nagy kiszerelésre is rá van írva, hogy adható babáknak. A HIPP-nek is van babavize, ebből csak egy kicsikét próbáltunk, mert borsos ára van. A pici palack (2,5 dl) pedig később is jó szolgálatot tesz majd, amikor tartalékba kell vinnünk magunkkal vizet. Célszerű viszont variálni a vizeket, csakúgy, mint a felnőtteknél, mert az egyoldalú (egyazon fajta) víz fogyasztásának hatására bizonyos ásványi anyagok, nyomelemek felhalmozódhatnak a szervezetben, míg mások lecsökkennek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése