2012. október 9., kedd

A bürokrácia útvesztői #2

A házassági anyakönyvi kivonat és az apasági nyilatkozat

Ha egy kisbaba olyan párhoz érkezik, akik nincsenek összeházasodva, az anyakönyvezéskor vagy az édesanyja vezetéknevét kapja ő is, vagy ha az apa lead egy ún. apasági nyilatkozatot, akkor a  nevére kerül a gyermek. Ezzel - mint ahogy a nevében is benne van - elismeri, hogy ő a gyerek apja. Ha nem teszi ezt meg a születéséig, az anyuka vezetéknevét kapja, amit később ugyan meg lehet változtatni, de az megint egy eljárás. (Itt most nem folynék bele olyan dolgokba, hogy tiniszerelemből született-e a baba, vagy rég együtt él a pár, csak nem akarnak összeházasodni.)
Ha össze vannak házasodva a szülők (mindegy, hogy a fogantatás előtt vagy után, az a lényeg, hogy a szülés előtt megesküdtek), ott van ugye a házassági anyakönyvi kivonat. Nyilván a házas felek a gyerek szülei.
Azonban a kórházi csomag listákon ott szerepel, hogy egy vagy három hónapnál nem régebbi  házassági anyakönyvi kivonat másolatot is vinni kell. Nem értem, hogy minek? Miért nem elég, ha bemutatjuk az eredetit? Egy állam által elismert dokumentumot ne fogadna el egy anyakönyvvezető? Ráadásul van, ahol egy, van, ahol három hónapnál nem régebbit kérnek, van, ahol elég bemutatni az eredetit.
Ahogy utána érdeklődtem, valószínűleg kórház válogatja, mit kér.
Szerencsére a mi kórházunkban - legalábbis a védőnő szerint - nem kell hiteles másolat, elég lesz az eredetit bemutatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése